香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 資訊站 » 健康 » 洗澡的禁忌
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4...6
支持鍵盤翻頁

回應 23# ngcrystal

五、發燒時不宜洗澡
當人的體溫上升到38℃時,身體的熱量消耗可增加20%,身體比較虛弱,此時洗澡容易發生意外。

許多父母都擔心孩子發燒時洗澡會着涼,但有專家指出,洗澡有助血液循環和身體散熱,但不宜太久,大約八至十分鐘便可,溫度也忌太高,應該用溫水洗澡便可,洗澡後,要及時把身上的水擦掉,避免着涼。
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我有一個問題擺響個心好耐:有d醫生話發燒唔好沖涼,有d醫生又話發燒沖涼可幫助降溫,究竟該聽邊個呢,以我自己...
ngcrystal 發表於 2012-10-14 11:09:32

同意!因為發燒時往往伴有暈陀陀感覺,沖涼隨時會暈低,好危險!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

平時少運動?
VickYeung 發表於 2012-10-15 08:16:44

小時候已經係咁,細個時時玩跳飛機,都算有運動啩

做咩打人 ?
飛影 發表於 2012-10-14 08:24:29

因為你曳曳,佢抱打不平

因為你曳曳,佢抱打不平
Felice233A 發表於 2012-10-16 00:48:47

因為佢成日唔刷牙

因為佢成日唔刷牙
vasto 發表於 2012-10-16 10:46:49

妳啲嗅覺好勁喎,可以隔空聞到佢啲味

妳啲嗅覺好勁喎,可以隔空聞到佢啲味
Felice233A 發表於 2012-10-16 12:55:48

隔空過招,領教過

隔空過招,領教過
vasto 發表於 2012-10-16 17:06:00

妳除咗領教過佢唔刷牙之外,仲領教過啲乜呢

妳除咗領教過佢唔刷牙之外,仲領教過啲乜呢
Felice233A 發表於 2012-10-16 18:38:27

好似你清楚d喎

好似你清楚d喎
vasto 發表於 2012-10-16 18:40:54

我好鈍架,唔清唔楚,冇妳咁精靈

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4...6
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖