香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 山麗苑 » 山麗苑B座9室有咩問題?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應  3K

要揀向南呀? 我見到啲人話向南有山墳,所以完全冇考慮呀。乜向南唔係話有山墳同埋有機會要夾錢...
Philly 發表於 2021-09-09 07:55:13 原文
我首選C3 多隻窗 , 停車場電睇直上 , 向南高層 第一日已經俾人選得7788.次選B2 停車場電睇直上 , 向西南+東南L兩邊窗高層 第二日又俾人選得7788.
第三選B6/B3 停車場電睇直上 , 向南高層第三日又無得7788.

到第四日就開始D人就向F8埋手
第五日先多人選向北高層

咁你話向邊度最好?
比我就選高好過低層向山.
你講向南有墓地? 向北一樣有 , 高層唔通攞望遠鏡特登睇佢咩:P
山泥係全座屋苑分擔.

主要係睇你張綠表值唔值. 我亞媽張綠單表係 港島400幾尺公屋換, 新居屋+綠置屋 期期抽 . 今次7000個單位先有機會選280尺 , 下次就算抽到都可能得 150尺迷你單位.
換居屋只係打算係香港留個竇 . 其中一個仔都賣樓 落實年尾移民加拿大 , 另一個都"落緊車"打算走 , 所以呢個算係百六萬"落車盤"  

估計你聽日可能剩下 1-5樓低層 或者 B9中低+頂樓
睇你自身因素如何選擇啦
分享 分享 讚好人數:0查看名單

將來可能是回報最高的一個
CardyLam 發表於 2021-09-09 08:55:59 原文
係絕對無可能 !! 我第一層樓 地鐵上蓋 1/F 168萬 同年 高層只貴30萬 ! 到上年賣樓係 720萬 同 850萬差別!

回應 #31 3K

師兄,你會點揀?
B9: 仲有中高層,
C1: 低層 (3樓),升降機旁
D2: 低層 (3樓)
D1: 低層 (3樓), 升降機旁
E13: 低層 (5樓), 升降機旁
另外,紅色圈住係乜嘢來?
求指教
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。

回應  3K

師兄,你會點揀?B9: 仲有中高層,
C1: 低層 (3樓),升降機旁
D2: 低層 (3樓)
D1: 低層 (3樓)...
Philly 發表於 2021-09-09 19:24:27 原文
樓書有寫  P 係花槽  , L/UL 上落貨位
比著我首選都係B9中高層 ,  最後向山定馬路睇下鍾意靜定人氣 .本留言最後由 3K 於 2021-09-09 19:43:35 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #33 Philly

最重要係第幾輪楝樓
另外升降機槽同屋之間係有DUCT ROOM 隔開本留言最後由 3K 於 2021-09-09 19:48:37 編輯

回應 #35 3K

第1輪 9am, 但唔知同一時間有幾多人去揀

回應 #34 3K

愚蠢一問如果電錶房喺對面,係咪對身體有影響?

回應  3K

第1輪 9am, 但唔知同一時間有幾多人去揀
Philly 發表於 2021-09-09 19:48:11 原文
同一時間 30-40 人,睇下幾多人放棄唔去 ! 到時跟選樓次序 GSXXXXXX 排
你日日都無阻隔對住個插座啦  本留言最後由 3K 於 2021-09-09 19:54:25 編輯

回應 #38 3K

咁係唔係有幅射?

回應 #34 3K

師兄,E向南係咪起緊公屋?
E13, 5樓會否望見山墳?

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖