香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 資訊站 » 港澳新聞 » 摸蜆破壞生態
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

豉椒炒蜆..真係好好味..
遊歷過旅途 等一天終老
生老病死 一起細數
分享 分享 讚好人數:0查看名單

所以我都冇野講唯有 囉
MaggieWong 發表於 2012-7-6 17:24:46

知錯就好~米有下次喇~
常樂我淨

知錯就好~米有下次喇~
老貓 發表於 2012-7-6 17:27:25

我知衰囉,但佢要自 囉,自己有份仲出post

我知衰囉,但佢要自 囉,自己有份仲出post
MaggieWong 發表於 2012-7-6 17:30:10

總之你兩個都要反省下啦!
好似我咁米幾好,唔出門,就唔會做錯野啦~
咁貪玩,抵你地啦
常樂我淨

咁貪玩,抵你地啦
老貓 發表於 2012-7-6 17:33:37

貓姐,我知錯喇, 請原諒我啦~

摸蜆最好不要在有水的地方進行,水底視野不清會潛伏多項危機,
例如會摸到鋒利或尖銳的玻璃、蠔殼、海膽、有毒魚類(老虎魚),
怎至有毒芋螺!
另外在較深水地區除破壞海草外,摸蜆人士易被突然奇來的湧浪
捲走!.......

除非是商業性質大規模在較深水拖挖蜆類等海產會嚴重破壞海床,
一般親子活動多數在退潮近岸泥灘或沙灘挖蜆,對生態影嚮不大,
情況就如很多雀鳥在泥灘覓食蜆貝類差不多,蜆貝類會很快繁殖
和生長,好像取之不盡!
數十年前大嶼山水口、貝澳等沙灘已是挖蜆的好地方,時至今日
蜆貝類仍然有好多好多,有些仲好大隻!

只要注意自身安全及唔破壞海床,摸蜆仍然是消閒及親子活動!

歡樂香江幸運星
分享 分享 讚好人數:1查看名單

佢上次都有份架~
MaggieWong 發表於 2012-7-6 17:17:03

大家都唔使擔心,一般消閒及親子活動其實影響唔大!
歡樂香江幸運星

咁貪玩,抵你地啦
老貓 發表於 2012-7-6 17:33:37

一般消閒及親子活動其實影響唔大!
可給大家歡聚一日!

可惜我兩次都一早約了人,冇得去!

歡樂香江幸運星

知錯就好~米有下次喇~
老貓 發表於 2012-7-6 17:27:25

知道唔好破壞生態…所以今次冇跟佢地去囉 本帖最後由 LadyYaYa 於 2012-7-6 21:32:29 編輯

知道唔好破壞生態…所以今次冇跟主謀去囉 本帖最後由 LadyYaYa 於 2012-7-6 20:38:41 編輯
LadyYaYa 發表於 2012-7-6 20:27:19

乖女~~~唔好跟人地學壞啊~~~
常樂我淨

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖