香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 房協資助出售房屋 » 翠鳴臺 » 2022-2024年度管理服務合約招標事宜
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

我覺得現物管佳定唔錯,每次處理問題都幾快。
題外話要讚一讚夜班個位白衫,之前屋企有條4腳蛇,本人就好怕...
Relaxkito 發表於 2022-01-03 19:04:40 原文
保安公司同管理公司係兩間唔同公司,保安唔關佳定事本留言最後由 chi12345 於 2022-01-03 21:54:14 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我自己就揀佳定/JLL
第一間其士雖然總價最平,但係人工支出同樣減半,但係經理人酬金反而排第二高,成個屋苑得0.2個經理,1個主任仔加0.25個技工
夾埋一個星期有幾多人做野,有數得計, 一個星期經理出現一日,技工出現一日半, 其餘時間就得個主任仔寫下投訴,收下管理費,做下paper work
呢間都應該係拎黎long下價架姐

佳定就中價, 我覺得都做得算唔錯,節日有簡單佈置, 管得d保安/清潔都幾好, 起碼有禮貌識打招呼

JLL雖然貴少少, 不過有駐屋苑經理而且技工有足1個,壞野可以整得快好多

大家可以9號落去睇下或者問下問題再決定
分享 分享 讚好人數:1查看名單

現時佳定做得幾好,管理處啲人好幫手,有禮貌,有咩事都即時跟進,依家價錢平過之前好多,佢地由入伙做到依家,對大廈既各方面都熟識。希望減到管理費。

如果第一間物管可以令管理費抨去$1.6或$1.7/呎之餘,又吾影響清潔和保安人手,就真係有可能有好多住戶選第一間。講真我地個屋苑d投訴大部都係由保安處理多。所以係到多謝d secure 這麽盡責為我們服務。 本留言最後由 Mikeku 於 2022-01-04 14:36:40 編輯

如果第一間物管可以令管理費抨去$1.6或$1.7/呎之餘,又吾影響清潔和保安人手,就真係有可能有好多住戶選第一間。老實講句,每一間物管公司做得好與吾好,都係睇人盡吾盡責同處理手法,多過公司背景。
第一間其士都係大公司,而且造lift係好出名。

始終run整個屋苑係講求3方面人員合作,保安公司、清潔公司和物管公司,而每一間公司係獨立招標,所以各自互相不會影響為屋苑服務的角色及工作範圍。

講真我地個屋苑d投訴大部都係由保安處理多。所以係到多謝d secure 這麽盡責為我們服務。  
本留言最後由 Mikeku 於 2022-01-04 14:57:20 編輯

我覺得現物管佳定唔錯

我半年前屋內有事要跟進, email去both房協+佳定(savillsguardian.com.hk)

房協彈個波去佳定 (房協回信:[閣下就xxxx資料的查詢,本會已將查詢轉交翠鳴臺客戶服務中心跟進...])

接著佳定職員有效地兩三天內email+電話回覆
事情解決, 都幾滿意.....
居屋2022 - 白長家人揀樓成功

回應 #16 Mikeku

如果揀其士兩年夾埋平72萬
一年36萬計
除返開300個單位,平均一個450呎
每個單位先慳百零蚊...

2.66/呎?

我自己就揀佳定/JLL
第一間其士雖然總價最平,但係人工支出同樣減半,但係經理人酬金反而排第二高,成個屋苑得...
skeay 發表於 2022-01-03 22:42:26 原文
其士呢個價真係昆人, 錢就自己袋得最大份, 做野的人工/人手就少到無人有, 浄係睇lumpsum揀果班人就奶晒野!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖