香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 山麗苑 » 山麗苑污水渠係全楝通到1樓..抑或1樓有獨立分開污水渠?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #7 Philly

賊都可以用
分享 分享 讚好人數:2查看名單

LUCKYSTAR88 發表於 2021-09-09 00:50:42 原文
正常來講,污水渠高低層已分開左,至於低層係吾好,不過都一樣會有人買,所以睇你自己了。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

看圖
martinshlo 發表於 2021-09-09 08:06:19 原文
似乎同麗翠苑一至三樓分開排污吾同,山麗苑通到一樓。

麗翠苑真係4樓爆渠!

https://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=241030

「綠置居」長沙灣麗翠苑項目,去年第三季業主陸續收樓入伙,但業主批評該屋苑建屋質素差,物管及房委會也「闊佬懶理」,業主壓力爆煲。 多名業主投訴稱,有低層單位至少兩度糞渠淤塞、屎水倒灌湧出馬桶;

https://topick.hket.com/article/2682074
分享 分享 讚好人數:1查看名單

看圖
martinshlo 發表於 2021-09-09 08:06:19 原文
睇圖好似得1樓係獨立渠

回應  飛faiyu772

師兄,最低只可以揀到4,5樓?越低越多問題?我淨係以為唔好買一樓咋,可唔可以解釋一下...
Philly 發表於 2021-09-09 08:30:05 原文
C姐:這是我的經驗/習慣,把樓宇分高中低,只買高中層,頂層除非係特式戶,否則唔會買,只買鳳凰樓(即係頂樓下面嗰層),它的好處係夠高、景觀開揚,但又免卻太熱或滲水嘅煩惱、容易搵到嘈音來源。中層價$便宜一點,低層我唔考慮;因為我朋友、親戚領教過遍地黃金(爆渠),勁臭好惡哽!出埋律師信,先至等到樓上的業主合作,總之係極煩!
奉勸一句不要心急買嘢,好多時會買錯嘢。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

C姐:這是我的經驗/習慣,把樓宇分高中低,只買高中層,頂層除非係特式戶,否則唔會買,只買鳳凰樓(即係頂...
飛faiyu772 發表於 2021-09-09 12:11:41 原文
睇下圖則 , 大部份開放式上面都有水塔同機房遮擋 .

請問C兄係咪已買?盡量唔好買咁低,通常會將一幢樓分三份咁去揀,以山麗最高38層除3的話,大概係12層左右,...
飛faiyu772 發表於 2021-09-09 03:27:41 原文
愚見認為,打開本買樓說明書一看,最貴銀碼個單位肯定係最靚最好!發展商已幫你揀樓,無須你再花精神.買股票就唔同啦!理論上越低就越要買,問題係點樣才能揀到一隻好股票.
簡單來說,樓層就要高追,股票就要低吸!
申請書0000/藍卡编号0000
分享 分享 讚好人數:2查看名單

睇下圖則 , 大部份開放式上面都有水塔同機房遮擋 .
3K 發表於 2021-09-09 16:53:04 原文
C兄:水塔同機房可能是有遮光的作用,不過會衍生另一個問題,水塔日子耐會滲漏,而機房就關係到嘈音。水塔漏水的情況蠻普遍,定期檢查維修的工作不能馬虎,日後小修小補實屬必然的事。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

C兄:水塔同機房可能是有遮光的作用,不過會衍生另一個問題,水塔日子耐會滲漏,而機房就關係到嘈音。水塔...
飛faiyu772 發表於 2021-09-10 03:08:38 原文
你真係唔識睇圖喎第一 , 頂樓樓板同機房之間已經係加厚到200mm , 再加 25mm 橡膠墊 , 再加一層150mm 樓板
第二 , 機房有兩種 , 分別係發電機房 同 加壓泵房 , 發電機房只係俐停電時同年檢會開 , 現代加壓泵基本上已經非常靜音 . 咁厚隔音層基本上都隔晒.
第三 , 水箱漏水 ? 你有無睇過圖績? 隔咗幾多層樓板!? 就算漏都係漏去機房先啦 ! 發現仲唔整呀? 現代行雙水箱設計! 睇下圖啦, 最少有4個水箱!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖