香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 房協資助出售房屋 » 綠怡雅苑 » 好快擺脫"公屋仔"既名號
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

宜家公屋好失禮你咩
申請編號:G12725
擴3
分享 分享 讚好人數:1查看名單

確實住公屋平租唔係唔好, 但係而家無世左襲制, 留下一代既話要重新審查(問過資格話同新申請門檻差唔多), 而戶主係媽既, 到百年歸老一天, 我地根本通過唔到審查, 所以對我黎講, 根本無可能住一世, 另覓居所係遲早既問題, 純粹個人有感而發, 希望各師兄師姐見諒
分享 分享 讚好人數:3查看名單

住到私樓,除非鬆動,如果個個月要節衣縮食,到時重心酸 ,點都好先恭喜你 本帖最後由 heihei811 於 2017-07-08 15:49:10 編輯
G1316 新2
2012年10月藍咭
21 May 017 轉S1
28 June  2017審查
7 Aug 2017轉S2
17 Aug 收合格信 27 Oct 2017轉s3
2 Nov 2017 S4       7 Nov  2017 派欣田 綠田樓 中底層
分享 分享 讚好人數:0查看名單

確實住公屋平租唔係唔好, 但係而家無世左襲制, 留下一代既話要重新審查(問過資格話同新申請門檻差唔多), 而...
honman 發表於 2017-07-08 15:38:01 原文

係呀,除非你係戶主啦,如果唔係等父母傳戶,又真係好難
G1316 新2
2012年10月藍咭
21 May 017 轉S1
28 June  2017審查
7 Aug 2017轉S2
17 Aug 收合格信 27 Oct 2017轉s3
2 Nov 2017 S4       7 Nov  2017 派欣田 綠田樓 中底層

係呀,除非你係戶主啦,如果唔係等父母傳戶,又真係好難
heihei811 發表於 2017-07-08 15:51:20 原文

阿媽年紀大了, 我有兩個細路, 真係到個日, 我又唔想為左留起間公屋而唔做野, 再諗長遠d, 同樣又係留唔到比細路
分享 分享 讚好人數:2查看名單

我不知幾想掛上公屋妹呢個稱號
等...
分享 分享 讚好人數:4查看名單

我同你剛好相反,自細住私樓!而家大個入左政府做公務員!申請緊公務員公屋!每個月只係交1000-2000租金,...
chowpuii 發表於 2017-07-08 15:22:00 原文

你會好快變富戶,被趕出嚟
分享 分享 讚好人數:2查看名單

確實住公屋平租唔係唔好, 但係而家無世左襲制, 留下一代既話要重新審查(問過資格話同新申請門檻差唔多), 而...
honman 發表於 2017-07-08 15:38:01 原文

你講得啱,呢個正係問題所在,公屋嘅唔合理入息及資產限制真係令佢只可以做臨時居所。都唔明啲人諗乜,竟然支持新富戶政策。

不過你講錯咗樣嘢,重新審查嘅門檻係比新申請寬鬆得多

你講得啱,呢個正係問題所在,公屋嘅唔合理入息及資產限制真係令佢只可以做臨時居所。都唔明啲人諗乜,竟...
SLLAM 發表於 2017-07-08 16:52:43 原文

之前有去問過房署, 回覆話同新申請差唔多, 所以打定輸數, 諗辦法自立門戶

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖