香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 租者置其屋 » 租置公屋戶籍問題?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

回應 #150 carol2357

況且你競爭對手係你細佬, 你又想要公屋, 又想要業權, 你有咩資格同佢鬥, 況且你細佬可以推翻平安紙, 況且你唔係有全部既業權, 最多只比一半你, 真係要上法庭, 追溯你平安紙既日期同你公屋聲明既當日, 法官一定會判你細佬勝訴, 你連一半業權都無埋, 況且你租置屋又無名, 你點叫法官強制拍賣?本留言最後由 一步到位 於 2024-01-25 10:23:24 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #153 carol2357

你應該同法官講, 你唔住租置屋, 你就要訓街! 你上到法庭, 想攞完業權先退公屋, 你係打官司架! 小姐你唔好玩啦!本留言最後由 一步到位 於 2024-01-25 10:26:27 編輯

回應 #153 carol2357

你一上法庭, 在情與理方面, 你都唔具備條件同你細佬打官司, 你細佬贏晒, 你連申請法援既條件都無!仲有呢啲係你地兩人之間既私事, 關警察咩事, 警察睬你都傻本留言最後由 一步到位 於 2024-01-25 10:49:04 編輯

回應 #145 carol2357

你做咩事, 你都要有決心, 你無決心, 你做咩事都做唔到架

回應 #156 一步到位

首先再一次衷心感謝你一步到位的回答喎因為我真係一無所知冇呢個概念呢個感謝你先
感謝你高手過招

況且你細佬可以推翻平安紙, 況且你唔係有全部既業權, 最多只比一半你, 真係要上法庭, 追溯你平安紙既日期同你公屋聲明既當日, 法官一定會判你細佬勝訴, 你連一半業權都無埋, 況且你租置屋又無名, 你點叫法官強制拍賣?

平安紙立嘅日期係2018年我申請公屋排隊嘅日期係上年23年
我知呀當初係聲明自己係冇業权冇物業
當初就呢個問題我都有問過有冇抵觸
我問個房屋署主任佢話照排隊照申請冇問題
因為佢話你有屋起碼都等20至30年
唔知你老豆有幾長命
到真係你繼承咗之後先至交還返間屋都冇問題

房屋署主任講話你老豆畀你啫
你唔一定要㗎嘛
要繼承業權都要做一個動作去執行
要去律師樓度搞轉咩手續
所以咁樣我先至申請

仲係咪好簡單喺律師面前講話
我唔知道我阿爸背後立平安紙喎
我唔知咪得囉

我係到而家呢刻先知㗎到時咪同佢咁講
新1 非長者

又有個矛盾位喺度喇 既然繼承租置屋都好渺茫
咁你點解叫我放棄未知嘅世界?叫我要去
爭取已知唔甘心繼承租置世界呢?
你想我泥足心坎越踩越深

呢個世界有早知就冇乞衣啦
呢個世界冇如果得後果和結果
我冇得恨我細佬咁多呀
新1 非長者

回應 #160 carol2357

你申請公屋既聲明可以唔計, 但到你入住公屋時公屋既入住聲明係有法定效力, 所以你明知你可以有業權, 但如果你攞到屋, 你要上法庭同你細佬打官司, 咁係一定係輸蝕, 不過, 如果因為你細佬趕你出租置屋而訓街既話, 咁都仲有啲理由, 但你為左攞業權, 你同你老豆喺2018年, 你老豆立平安紙, 已經比一半你, 你扮晒唔知,  你咁做係呃人, 犯法架, 你仲話唔係貪心本留言最後由 一步到位 於 2024-01-25 11:20:28 編輯

回應 #160 carol2357

好明顯, 你既心魔係因為公屋而變得強大, 你咁都仲未了解, 你得閒去反思下, 係乜野可以造成你心魔強大既原因

回應 #161 一步到位

我老豆搣爛平安紙就乜都唔係啦 如果我係咁開心咁幸福嘅話就唔會擔驚受怕
我注定唔會幸福㗎由何來開心咩 何嚟貪心呢

又有個矛盾位喺度喇 既然繼承租置屋都好渺茫
咁你點解叫我放棄未知嘅世界?叫我要去
爭取已知唔甘心繼承租置世界呢?
你想我泥足心坎越踩越深

呢個世界有早知就冇乞衣啦
呢個世界冇如果得後果和結果
我冇得恨我細佬咁多呀

我只係唔想再做錯事行錯路啫
新1 非長者

回應 #163 carol2357

即使渺茫, 但只要你有決心, 你最後都係有機會成功的所以你想要行租置業權呢條路, 就一定唔好要公屋,
凡事要有決心, 雖然係辛苦, 正如你話, 即使你有公屋, 你都唔會甘心既, 既然係咁,就同你細佬玩下去, 誓死一博!因為你心魔強大既原因, 係你想要公屋。但你另一個自己又唔甘心失去業權。所以你自己就喺公屋同業權之間, 鬥爭和矛盾, 你想兩個都有係無可能, 唯有決心, 只要一個, 你就會有機會成功。本留言最後由 一步到位 於 2024-01-25 11:38:17 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖